..οταν μεγαλωσω θελω να γινω Ελληνας ...δημοσιογραφος!!!

Κυριακή, 16 Μαρτίου 2008

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ «Πού οδεύει τώρα η ανθρωπότητα;» Γράφει η Νότα Κυμοθόη

Ο χώρος με τις φυσικές, τεχνητές, και κοινωνικές συνθήκες είναι αυτό, οπού ορίζουμε ως «περιβάλλον» και τόσος μεγάλος λόγος γίνεται τελευταία. Στο χώρο αυτό υπάρχουμε. Λέμε ότι εκεί όπου υπάρχουμε και ζούμε αναπτύσσεται η ανθρώπινη κοινωνία πολιτιστικά ή εργασιακά και φυσικά ανθίζει ή μαραζώνει οικονομικά και κοινωνικά. Αλλά μήπως είναι αναγκαίο να εξετάσουμε τι εννοούμε «ζούμε»;Η συνειδητοποίηση της αρχαίας σοφίας των Ελλήνων «ΓΝΩΘΙ ΣΑΥΤΟΝ», «ΠΑΝ ΜΕΤΡΟΝ ΑΡΙΣΤΟΝ», «ΜΗΔΕΝ ΑΓΑΝ» έχει σήμερα λησμονηθεί. Διότι εάν υπήρχε κατά νου, δεν θα γινόταν τέτοιος λόγος, μήτε θα υπήρχε παγκοσμίως τόσο μεγάλη ανησυχία, για το περιβάλλον μας. Αλλά και η χριστιανική φράση «είμαστε κατ’ εικόνα και ομοίωση του Δημιουργού», εάν είχε κατανοηθεί επακριβώς, πάλι δεν θα είχαμε οδηγηθεί στην οξύτητα του σημερινού προβληματισμού.

Το ότι η επιβίωση του ανθρώπου αποτελεί αυτοσκοπό ζωής, δεν μπορεί κανείς να το αμφισβητήσει, μήτε δυνάμεθα να αμφισβητήσουμε τα οικονομικά συστήματα του Κάρλ Μαρξ, Φρήντριχ Ένγκελς, Άνταμ Σμίθ και όλων των γνωστών οικονομολόγων παγκοσμίου βεληνεκούς, στις θεωρίες των οποίων στηρίχτηκε, αναπτύχθηκε και στηρίζεται όλη η παγκόσμια οικονομία έως τις ημέρες μας. Το ότι επί σειρά ετών οι κυβερνήσεις στην Ελλάδα και παγκοσμίως είχαν συμπεριλάβει στα προγράμματά της οικονομικής ανάπτυξης των κρατών οπού ασκούσανε εξουσία τρόπους και μέσα, δίχως καμία μέριμνα για το «περιβάλλον», σήμερα φαίνεται ξεκάθαρα κι από τον πλέον ανίδεο σε τέτοια θέματα.

Οι παλαιού τύπου καλυμμένες με θρησκευτικούς και πολιτικούς τίτλους ενέργειές τους για την εκμετάλλευση των ανθρώπων, άλλαξαν όνομα στις ημέρες μας και στη θέση τους τοποθετήθηκε η ξεδιάντροπη σκληρή εκμετάλλευση. Η σύγχρονη κοινωνία είναι προϊόν μιας πολύχρονης οικονομικής και πολιτισμικής εξέλιξης. Μιας σειράς από ανατροπές στον τρόπο παραγωγής, παιδείας, πολιτισμού και γενικά επικοινωνίας μέσα από τα κέντρα εξουσίας στην Ελλάδα αλλά και σε όλο τον κόσμο, που καταστρέψανε τις ανθρώπινες σχέσεις με το περιβάλλον. Το ότι οι σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων εξαρτώνται από την ασυνείδητη ελευθερία του εμπορίου, έχει μετατραπεί η κάθε μας αξιοπρέπεια σε ανταλλακτική αξία...

--Οι γνωστικοί ας γίνουμε πολλοί…και ας μη μας τρομάζει η αδιαφορία των υπευθύνων, διότι γνωρίζουμε καλά όλων των κομματαρχών τα έργα και τα… χέρια! Όσο για αυτούς που μας τάζουν…λαγούς με πετραχήλια…τι να πω; Μήτε λαγοί τρέχουν στα πυρπολημένα δάση, μήτε και μπορούν να τους βρουν για να τους φορέσουν οι πολιτικοί μας πετραχήλια. Μπορούν όμως, αν πράγματι θέλουν, να λύσουν όλα τα προβλήματα με το περιβάλλον μας. Αφορά και τους ίδιους! Είναι ένα βήμα προς τον πολιτισμό, αυτόν…που έχουν προ πολλού λησμονήσει. Είναι μια καλή αρχή, για την πάταξη της διαφθοράς. Θέλουν; Ίδωμεν!..

όλο το άρθρο εδώ: www.fatsimare.gr/articlesofusers/p2_articleid/11304