..οταν μεγαλωσω θελω να γινω Ελληνας ...δημοσιογραφος!!!

Σάββατο 15 Μαρτίου 2008

Μήπως βρισκόμαστε κοντά, στην ανατροπή του παραδοσιακού τρόπου ενημέρωσης;

Δεν είναι λίγοι αυτοί που έχουν υποστηρίξει ότι ως χώρα μας χαρακτηρίζει μία χρονική καθυστέρηση αναφορικά με τις εξελίξεις και δη με τις τεχνολογικές. Πολλές φορές ο κόσμος μοιάζει να «τρέχει» προς το μέλλον και στην Ελλάδα πατάμε πεισματικά το φρένο.
Φερ’ ειπείν πριν από μερικές ημέρες ουκ ολίγοι έβαλαν τα blogs στο στόχαστρο, σημαδεύοντας εμμέσως τη διαδικτυακή δημοσιογραφία. Είχαν ανακαλύψει το «τέρας», αλλά μάλλον γρήγορα τα μάζεψαν καθώς τα έβαζαν με έναν «εχθρό» που κατ’ αρχάς δεν μπορούσαν να κατανοήσουν, άρα η «μάχη» ήταν εξ ορισμού χαμένη από χέρι.

Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, αποφάσισε να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση, παραγνωρίζοντας το δημιουργικό χάος του κυβερνοχώρου, που εκ των πραγμάτων θα έθετε σε αχρησία τους όποιους κανόνες. Μάλλον χαμένος κόπος…

Αυτό που δυσαρέστησε τους bloggers και όσους εργάζονται ως δημοσιογράφοι στο Ιντερνετ ήταν κυρίως η εύκολη δαιμονοποίηση ενός μέσου που ήδη- έστω και όχι ακόμα με την υπόληψη που του πρέπει- υφίσταται, και με αργά μα σταθερά βήματα προοδεύει. Οι μετρήσεις άλλωστε είναι ενδεικτικές…

Συνήθως από τις ΗΠΑ δεν έρχονται οι καλύτερες των ειδήσεων. Ωστόσο μία δημοσκόπηση της εταιρίας Zogby που υπέπεσε στην αντίληψη, τουλάχιστον των εκπροσώπων της διαδικτυακής δημοσιογραφίας, προκάλεσε χαμόγελα.

Σύμφωνα με την έρευνα, περίπου το 50% των Αμερικανών δηλώνει ότι επιλέγει το Ιντερνετ για την ενημέρωση του. Την ίδια ώρα ένας στους τρεις προτιμά να ενημερώνεται από την τηλεόραση και μόλις ένας στους δέκα από το ραδιόφωνο ή τις εφημερίδες.

Σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή έρευνα μάλιστα ο αριθμός των Αμερικανών που επιλέγουν το Διαδίκτυο για την ενημέρωση του αυξήθηκε κατά δέκα ποσοστιαίες μονάδες.
Μία εύκολη ανάγνωση της δημοσκόπησης θα μπορούσε να πει ότι η ταχύτητα των ρυθμών της ζωής δίνουν το πλεονέκτημα στο Διαδίκτυο. Δεν είναι ωστόσο ακριβώς έτσι…

Περί το 70% εκτιμά ότι η «παραδοσιακή» έκφραση της δημοσιογραφίας δεν προσφέρει πλέον όλα όσα χρειάζονται, ενώ αρκετά υψηλό είναι και το ποσοστό (64%) όσων δήλωσαν ότι δεν είναι ικανοποιημένοι με την ποιότητα της παραδοσιακής δημοσιογραφίας.

Παράλληλα, οι ερωτηθέντες δίνουν πόντους στην αξιοπιστία της Ιντερνετικής ενημέρωσης καθώς περίπου το 35% απάντησε ότι είναι η πιο αξιόπιστη πηγή ενημέρωσης.
.
Πηγή: cosmo.gr